Спонсорство


Спонсорството (sponsorship) е финансова подкрепа, която се оказва на дадено лице или организация срещу правото да се обвързва името му, лицето и постиженията му с тези на финансиращата фирма или лице чрез реклама или по друг начин. Спонсорирания трябва да се въздържа от всички средства на злепоставяне, критика и вреди по отношение на спонсора. Отделните възможности за спонсорство имат най – голям ефект, когато са интегрирани в дългосрочната комуникационна стратегия на компанията. Този инструмент на връзките с обществеността (Public RelationsPR) е неразделна част от стратегията за връзки с обществеността. Подготвят се дългосрочни стратегии за спонсорство на базата на различните възможности за участие на компанията в такъв тип проекти.

На настоящия етап договорът за спонсорство на е уреден в действащото законодателство на Република България. В раздел II на закона за радиото и телевизията се казва, че не могат да бъдат спонсори на предавания политически партии, както и религиозни организации, не могат да бъдат спонсори на предавания лица, чиято основна дейност е производството на стоки и услуги, забранени за рекламиране, не могат да бъдат спонсорирани новини с изключение на спортните новини, когато са отделени от другите части на предаването чрез зрителни или звукови средства или като отделно предаване. Спонсорираните предавания не могат да призовават към продажба, купуване или използване на стоки и услуги на спонсора или трето лице, особено чрез споменаването тези стоки и услуги по време на предаването . Името на спонсора и/или търговската му марка се споменава, представя или обозначава по друг начин само в началото и/или в края на предаването.

Спонсорството е една от най – слабо използваните възможности за реклама у нас. Именно за това бих искала да се възползвам от богатия опит на някои големи американски фирми в тази област.

Спонсорството е вид реклама, която най – често бива недоразбрана и потенциално носи най – големи финансови рискове ако не е добре проучен предварително обектът на спонсориране. Решаващо за успеха или провала е избора на обекта на спонсориране. Това може да бъде спортно състезание, отбор, отделен спортист, дадена личност телевизионно предаване, концерт и други.

Опитните специалисти по маркетинг знаят, че плащането на огромни суми за правото на основен спонсор на дадено събитие е само началото на дълъг процес. Те много добре разбират, че за да си осигурят желания ефект те трябва да са подготвени да изхарчат още от два до пет пъти тази сума. Това се отнася най – вече за мегасъбития с много спонсори. Но най – голямото от всички мегасъбития е, разбира се, олимпиадата. През лятото на 1996г. шепа компании платиха по 40 милиона долара, за да станат официални спонсори. Те трябва не само да се измислят как да се откроят, но и да се борят с настървените специалисти по маркетинг, които използват блясъка на събитието без да са платили входната такса.“Рийбок”, официалният спонсор на атлетическите обувки на олимпийските игри в Атланта през 1996г., бе направо отнесен от маркетинговите колоси на “Найк”. Чрез специални телевизионни клипове за олимпиадата и парка на “Найк”, струващ близо 3 милиона долара, предлагащ както стоки на дребно, така и своеобразен спортен музей в близост до официалното селище на игрите в “Сентениал олимпик парк”, “Найк” получи по – голяма публичност от повечето официални спонсори.

Олимпийската Кока – Кола


Други реферати:
Бизнес планиране (пищов)
Планиране
Планиране и прогнозиране
Планиране и прогнозиране
Планиране и прогнозиране на икономическите системи


Изтегли рефератаПланиране и прогнозиране на икономическите системи - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия