Сравнително ценово равнище


Сравнително ценово равнище8.1. Сравнително ценово равнище - същност


Терминът “сравнително ценово равнище” илюстрира икономическия феномен, при който дадена сума пари, преминавайки от една валута в друга и съответно сравнявана с възможностите за придобиване на стоки и услуги в две различни страни, показва различна покупателната способност. Тоест, с една и съща сума пари, но в две валути, можем да закупим различно количество стоки и услуги в респективните две различни държави. Така обменът на въпросната сума увеличава или намалява покупателната й сила.

Сравнителното ценово равнище статистически ни показва доколко при текущите валутни курсове цените в една държава са “над” или “под” цените в друга държава. По въпросния начин се дава научен икономически израз на житейското наблюдение определящо едни държави като “скъпи”, а други като “евтини” за пазаруване, живот и инвестиции.

В статистическите публикации обикновено таблицата, показваща сравнителното ценово равнище, е снабдена със сноска, в която се пояснява, че става дума за индекс, който в базовата държава е 100 (обикновено САЩ), тоест някакво количество от стоки във визираната страна струват 100, а в останалите държави за същото количество стоки следва да се плати повече или по-малко в същата (изходната) валута, примерно 120 или 79.
Други реферати:
Маркетингов план на Хотел Биляна Бийч
Маркетингова стратегия на фирма
Дядо Горио - олицетворение на безграничната бащина любов и разрушителната сила на парите
“Хамлет” на Уилям Шекспир и проблемът за избора и решимостта
Въпросът за лицемерието и вярата в комедията Тартюф (Молиер)


Изтегли рефератаВъпросът за лицемерието и вярата в комедията Тартюф (Молиер) - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия