Средновековна България

ВТОРОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО


Въпреки, че Българското царство пада под византийска власт, българите не забравят славното минало и не се примиряват с тежката си участ. Още след смъртта на Василий II вдигат въстание, начело с Петър Делян – внук на Самуил. То е последвано от пет други за периода 1066 – 1086 година.

Въстанието на търновските боляри Асен и Тодор /приел името Петър/ възстановява Българската държава с подписването на мирния договор с ромеите през 1188 година. Търновград става столица на Второто Българско царство. Извоюваната свобода е съхранена при поредица от набези на ромеите благодарение на блестящия талант на Асен като пълководец /1190 г. – битка в Тревненския проход, 1194 г. – Аркадиопол, дн.Люлебургас, 1195 г. по река Струма край Сяр..../. През първата година на въстанието е освободена Мизия и Влахия, по-късно Македония, най-трудно Тракия. В течение на десетина години българските войски ту достигали Константинопол и Солун, ту били отблъсквани отново в Мизия. Сред българските боляри възникнали раздор, като жертва на заговор станал самият цар Асен. Година след него бил убит и Петър. Разединителните сили са обуздани от новия цар – Калоян, който продължава братовата си политика. До 1202 г. успял да освободи частите от Тракия, Македония и Черноморието, останали под византийска власт. Завзема непревземаемата Варненска крепост, възвръща отнетите от маджарския крал Емерих - Белградска и Браничевска области. Чрез умела дипломация с папа Инокентий III, извежда България от политическа изолация и е признат за крал. Междувременно създадената на мястото на Византия Латинска империя, представяща Западна Европа с присъствие вече и на Балканите и в Изтока, предизвикала Калоян с претенциите си към всички владени от византийците земи, вкл. България. Решителната схватка при Одрин довела до гибелта на латинския елит и пленяването на император Балдуин. След нанесения й удар, младата империя не могла вече да поеме ролята на първостепенна политическа сила в Европейския изток и за шест десетилетия изчезнала от политическата сцена.

През 1207 г. при обсадата на Солун, Калоян починал при неясни обстоятелства и бил наследен от Борил. През неговото управление, България отслабнала поради отказа на управителите на отделните области да се подчинят на централната власт, отцепвайки и обособявайки самостоятелни феодални владения. Опозицията била подхранвана и от политическите неуспехи на Борил /загубил Тракия от латините/ както и поради съмнения за съучастие в смъртта на Калоян.

В този критичен момент, на българския престол се завръща Асеневия син Иван – Асен, който при възкачването на Борил е бил непълнолетен. Той обсажда Търново, където Борил се укрива и през 1218 г. след падането на града, Иван – Асен II е провъзгласен за цар. При него България достига могъществото на Симеоновото царство. Той е изключителен дипломат и държавник, но печели и една от най-бляскавите победи на българското оръжие – битката при Клокотница, в която епирските войски са разбити и е пленен Теодор Комнин - вероломно нарушил сключения мирен договор с България. Българската държава заела всичките му земи и се превърнала отново в неоспорим хегемон на Балканите. Територията й както през Х век обхванала почти целия Балкански полуостров


Други реферати:
Героите от романа Дядо Горио на Балзак
Образът на Гергана в Изворът на белоногата
Самотен гроб в самотен кът-Пенчо Славейков
Сблъсъците-Едип и Тирезий, Едип и Креон
Смърт и безсмъртие в поезията на Ботев


Изтегли рефератаСмърт и безсмъртие в поезията на Ботев - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия