Старогръцките легенди и митове

Митичните старогръцки предания и легенди разказват за живота и подвизите на най различни богове и герои живяли през 2 и 1 хил. преди новото летоброене. Тези сказания давали началото си от песните на аедите и представяли епични поеми като Омировата “Одисея”. В тази поема се разказва за странствата и приключенията на царят на Итака –хитроумният Одисей, наричан така заради вродената си способност да се измъква от трудни ситуации с ловкост и хитрост. Одисей освен всичко друго бил и любимец на Зевсовата дъщеря Атина Палада, която бдяла над героя и му помагала по всевъзможни начини.

Герои като Менелай, Нестор , Паламед и много други, които взели участие във войната срещу Троя, решили да заставят Одисей- син на Лаерт и цар на Итака да вземе участие в похода.Една от първите описани хитрини на Одисей е намерението му да се престори на луд пред Нестор, Паламед и Менелай, тъй като нямал желание да напусне мирния живот, хубавата Пенелопа и новородения си син Телемах. И така Одисей впрегнал в плуга един вол и едно магаре и отишъл на нивата оре и да засява земята със сол. Паламед обаче разбрал, че Одисей хитрува и за да го накара да се издаде, взел малкия Телемах и го сложил на браздата, по която вървял Одисей. Колкото и да не му се искало на Одисей да напусне родината, той не можел да рискува живота на първородния си син. Така Паламед разкрил преструвката на Одисей и той трябвало да замине за дълги години край стените на Троя. Оттогава Одисей намразил Паламед и решил да му отмъсти някой ден.

И така всички тръгнали на път, и когато дългото плаване достигнало своя край и гърците наближили бреговете на Троя, те видели, че вече ги чакаа силна войска под предвотителстото на Хектор син на троянският цар Приам. На героите им станало ясно,

че първият който стъпи на вражеска територия, ще загине. Такова било предсказанието. В този момент Одисей не посрамил прякора си “хитроумния” ,той хвърлил щита си на брега и след това скочил върху него. Така той първи слязъл на брега без да стъпи на троянска земя. Един от спътниците на Одисей –Протезилай не видял това и сметнал, че първият грък вече се е допрял до троянска земя и обзет от жажда за подвизи скочил на брега, хвърлили се срещу враговете и бил убит от Хектор. Това доказва, че предсказанието е било вярно.

В тази битка загинали много славни герои. Загинал и Паламед, но не от вражески меч. Погубил го Одисей, заради силната омраза, която питаел към него, тъй като именно Паламед разкрил хитростта , която Одисей проявил за да не замине на война. Освен това одисей завиждал на Паламед, който винаги давал разумни съвети на останалите и всички го слушали с голямо уважение и възхита.


Други реферати:
Организация и обслужване на гости в ресторант на територията на града
Организация на производството
Особености в психологията на туристите от някои националности
Приложението на подхода грижа за клиента през целия технологичен процес на обслужване в хотела
Същност, особености и и тенденции в развитието на екстремния туризъм


Изтегли рефератаСъщност, особености и и тенденции в развитието на екстремния туризъм - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия