Свободата на реда и редът на свободата

,,Свободата на реда и редът на свободата”

( Есе )


Да неби да става въпрос за две взаимно изключващи се и взаимно ограничаващи се една друга математически величини, едва ли? Неса ли две думи с едно значение в зависимост от тулкуването - малко вероятно?

Както казват патолозите да направим една дисекция или както ни учи химията да почнем от най-малките градивни частици.

Редът – материално съизмерим и обясним. С определими граници, подробно описан и най-важното разбираем. Какво да кажем за другия компонент – Свободата има ли тя начало и край, някакви физични характеристики, докосвал ли се е някой до нея или е плод на въображението на нечий болен мозък ?

Според мен свободата е уравнение без решение и се доказва с простата формула ако имаш дори една мечта, то ти липсва свободата, с която тя може да бъде постигната.

Може свободата да е и само едно разтегливо филосовско понятие тълкувано от някой безработен висшист изпуснал своя ред на опашката за социални помощи защото се е загубил в дебрите на мамещото виртуалното пространство.

И така след сблъсъка на тези на глед елементарни частици се появява цяля нова вселена. Но нека да оставим настрана метафизиката и говорим за реални неща.

Свободата на реда – наблюдава се във всички физико географски области включително и в държавните граници на Република България за жалост точно там тя е криворазбрана. Едва ли българските революционери с лозунга на Хр. Ботев “тоз който падне в бой за свобода той не умира” опитвайки са да я постигнат в милата ни родина са дали животът си напразно за една осъществима идея изпразнена от съдържание и неконтролируема от народа. Тъкмо тук се крие и трагедията на този народ, от това се възползва “новият политик” има ли ред, той е за народа, който преизпълнява петилетките и дави мъките си в некачествен алкохол. А свободата макар и малка ще оставя за себеси все ще намеря как да се възползвам от нея “ па може и бизнес да завъртя”

Редът на свободата – дори Сократ и Платон са имали затруднения с обяснението на този феномен. Астрономите са категорични, че наличието на всякакъв ред в една черна дупка е смехотворно твърдение, но сме чували и смели мнения дошли от устата на тесногръди, късогледи политици които ни убеждават със заучени фрази от преосмислената марксиско-ленинска теория, как редът си е ред и трябва да се спазва а свободата е постижима макар и в едно друго измерение. Или някой академик от БАН с навъсени бели вежди забол кривия си дръглив показалец между редове на ръкописен труд с груба подвързия и надпис “свобода, равенство, братство” който ни дава нови насоки за разсъждение и тълкуване на спорни твърдения недоразбрани през дългият му професионален живот.

Ключът за разбирането на тези две словосъчетания е отдавна загубен и никой няма желание да го открие. И всичко това за да може народа да продължи да живее в заблуда и да бъде направляван от невидим кукловод, силно потъпкал човешките си ценности и отдал се на богонеугобни дела.


Други реферати:
Японски модели на организация
Стратегически консенсус в сигурността и отбраната
Отношенията ръководител-ръководител
Анатомична и биохимична характеристика на двигателната дейност
Биомеханика


Изтегли рефератаБиомеханика - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия