Съчинение разсъждение върху Дон Кихот

ДОН КИХОТ


Увод: Романът “Дон Кихот” е творба, която разкрива политическия, обществен и социален живот в Испания по време на Ренесанса. Сервантес има за цел да осмее рицарските романи, които чрез фалшива представа за света замъгляват съзнанието на хората и ги правят глупави и смешни , и от друга, да развесели своите читатели, като им представи в комична светлина различните рицарски приключения.

Основната мечта на героя е не само да прослави себе си и родната Ла Манча, но и да възцари справедливост на земята.Творбата изразява и вечния конфликт между идеала и практическия живот, между любовта и великодушието и практичното и полезното. Това е социален, психологически и философски роман, създал вечната слава на своя автор.

Доказателство: Дон Кихот – това е човекът на дълга, който живее с единствената мисъл да помага на хората.Затова и той е безумно смел и безстрашен.Той искрено вярва,че светът на рицарските романи съществува, защото това е светът на справедливия и добър живот на всички хора.

Рицарят на печалния образ не само действа без ум и разум, но непрекъснато спори, разсъждава над своите приключения и проблемите на живота. В неговите мисли няма нищо лудо и смешно, напротив те са продиктувани от желанието му да прави добро и действително да помага на хората.Затова те са мъдри и пропити с вяра в доброто, здраво свързани с морала и духовните ценности.

На бъдещия губернатор, Санчо Панса, Дон Кихот дава ценни съвети, които би трябвало да следва всеки един добър господар:” На първо място, сине,трябва да се боиш от бога ,защото в страха от бога се крие мъдростта, а мъдър ли си, няма да сгрешиш в нищо. Второ,обърни поглед към себе си и се помъчи сам да се познаеш, защото от всички познания това най- мъчно се постига…..Гордей се, Санчо със скромността на своя произход и не се срамувай да казваш,че си селянин. Гледай да бъдеш по-скоро смирен праведник, отколкото надменен грешник.” Това в никакъв случай не са думи на откачен човек, загубил връзката с реалността и с вечните човешки ценности. Стремежът към добро, служенето в името на Бог и хората трябва да бъдат водещи начала в управлението на всеки истински господар.

След осем дни Санчо се отказва от губернаторството, изоставя мечтата си бързо да натрупа пари и възвръща вътрешната си свобода.Оръженосецът се отказва от властта , подтикван не само от практичната си трезвост,но и от съпричастността си към мъдрите уроци, получени от Дон Кихот:” Не съм роден да бъда губернатор, нито пък да браня острови и градове от врагове, на които би им хрумнало да ги нападат. Повече отбирам да ора и да копая…, отколкото да издавам закони и да защитавам провинции и кралства.Добре си е всеки, който върши работата, за която е роден”.


Други реферати:
Алкална делигнификация
Алкалоиди - общо описание. Атропин
Алкалоидите - необходимите и не чак толкова необходими ``отрови`` за човека
Алкоголи и Феноли.
Алкохолът и човекът


Изтегли рефератаАлкохолът и човекът - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия