Съединението

През втората половина на август 1885 г. тайната и явна подготовка на Съединението, от страна на организаторите в Пловдив е към своя край. Но успехът на святото дело зависи от това дали в последният момент княз Александър Батенберг ще се съгласи да го оглави. По това време по покана на Франц Йосив II, той присуства на маневрите на Австро-Унгарската войска в Пилзен. На 9 август се завръща от Виена, но не отива в София, а през Русе слиза на гара Каспичан, откъдето, както предните години кортежа го откарва направо в Шуменския военен лагер, в "Дебелата курия" (вековна дъбова гора) край село Мараш, където се провеждат летните маневри на войските от Североизточна България. Преди него в лагера са пристигнали военният министър, генерал Кантакузин, министър-председателя Петко Каравелов, военни аташета от съседните страни, както и военните ташета в Цариград на Англия и Франция, редица чуждестранни журналисти. По лично разпореждане на княза заедно с кортежа от Каспичан в лагера пристигат Димитър Куртев и Манол Георгиев, участници в движението за Съединени от Сливенското опълченско дружество, чиито почитен председател е самият княз Александър.

Още на следващия ден той ги приема в своята палатка, в близост до която е подвижната му църква. В разговора, който се прoвежда пратениците от Сливен го убеждават, че до един месец Съединението ще бъде осъществено, при положение, че той вземе под височайшото си покровителство това народно дело. Князът макар и уклончиво заявява, че щом народът от двете Българи искренно желае това, то той дори и да бъде първата жертва на народното дело ще приеме да го покровителства. За двамата сливенци това е достатъчно основание да изпратят телеграма до Захари Стоянов в Пловдив, която гласи: "Вълна пазарихме повече, отколкото очаквахме. Щом поискате, керваните ще тръгнат. Пригответе място, където да се стовари. Манол".

Тактическите учения, съпроводени с бойни стрелби, продължават и преминават при голям успех. Князът лично наблюдава и се убеждава, че неговата войска е в отлично състояние във всяко отношение. На 29 август маневрите приключват. Дори и чужденците открито изказват задоволството си от високата подготовка на българската войска. Обстановката в лагера е бодра. В такава атмосфера, на следващия ден 30 август княз Александър приема в лагерната си палатка официална делегация "БТЦРК" в Пловдив, майор Сава Муткуров и Димитър Ризов. Те са упълномощени от комитета заедно с княза да направят последни уточнения по плана за извършване на съединението. Сравнен с разговора със сливенци, разговора, който се води сега, е изключително сериозен и отговорен. Муткуров и Ризов докладват, че целия пловдивски гарнизон е включен в заговора за Съединението, което ще бъде осъществено, ако веднага след провъзгласяването му князът се съгласи да влезе в Източна Румелия начело на своята войска.


Други реферати:
Работа с променливи в PHP
Тест по БЕЛ за 6 клас
Работа с файловата система във Vsual Basic
Работа със стимулатор на електромеханични системи
Тест по БЕЛ за 7. клас


Изтегли рефератаТест по БЕЛ за 7. клас - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия