Същност на мърчандайзинга

Същност на мърчандайзинга


Мърчандайзингът е систематичен процес за ефективен дисплей на потребителските стоки спрямо точката на купуването. Неприличащ на никой друг бизнес, който може да вижда продажбите от точката на „пренасянето” на стоките, мърчандайзингът вижда продажбите от гледната точка на потребителите. Изследванията показват, че между 40 и 60 % от всички покупки на потребителските стоки се правят по импулс.

Мърчандайзингът на потребителските стоки на фирмите увеличава шанса купувачите да купят техния продукт. Мърчандайзингът представлява „болтовете и нитовете” на маркетинга. Другите аспекти на маркетинга – продукт, дизайн, опаковка, реклама и промоции са блестящи и представителни, а мърчандайзингът работи „на земята” с действителните пазари на дребно, които фирмите обслужват : супермаркети, магазини за хранителни стоки, бакалии, универсални магазини, ресторанти за бързо хранене, павилиони и други места, където потребителите купуват продуктите на фирмите. Мърчандайзингът се опитва да направи продуктите видими и атрактивни , за да привлекат клиентите. Мърчандайзингът има място в момента, в който те вземат решения какво точно да купят. Изкривени, мръсни и дезорганизирани аранжировки, продукти с неясни цени и етикети или просто продукти, които в момента не са в наличност, отблъскват клиентите и това рефлектира лошо и върху фирмата, и върху нейните продукти. Клиентите ще купят от конкурентните продукти, които може би перфектно ги задоволяват и от този момент някои клиенти ще бъдат завинаги загубени. Ефективната дистрибуция, коректното позициониране и атрактивната презентация на продуктите от друга страна, ще накара потребителите да купуват продуктите на фирмата и все повече от тях.

Мърчандайзингът е много динамична форма на маркетинг. Новите продукти се представят, за да се преправят плановете за пазаруване на клиентите, така че те ще купят тези продукти, макар че не са предвидили по-рано или ще ги купят по импулс, или чрез убеждаване да сменят една марка с друга. Ефективният мърчандайзинг по същество увеличава продажбите и печалбите. Неефективният мърчандайзинг може да доведе до фалиране на фирмата.

Ефективният мърчандайзинг зависи от способността на фирмата да развива начини за ефективна организация на продажбите, дистрибуция и продажбена презентация на високо равнище. Ефективните продажбени стратегии трябва да се развиват и собствениците на магазини трябва да са убедени, че увеличават продуктовата видимост, което ще доведе до увеличаване на собствените им продажби и печалби.

Мърчандайзингът не е отговорност на един човек. Търговските представители на фирмата трябва да играят важна роля за поддържане на


Други реферати:
Работа с деца със СОП
Психопатология на развитието
Психологически анализ на филма Окото
Интелект и сензорномоторнни функции
Психология


Изтегли рефератаПсихология - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия