Течна светлина

СВЕТЛИНАТА СЕ ПРЕВРЪЩА В ЯРКА ТЕЧНОСТСветлината може да бъде превърната в ярък поток от течност, която се разделя на капчици и пръски, точно като вода.
  Изследователите, които работят върху този метод, го наричат ”течна светлина”. Това би било живата кръв на оптичните компютри, където чиповете изпращат светлина по оптични връзки за обработване на данни.
  Концентрираният светлинен импулс ще се плиска по повърхноста точно като вода.
 
"Течна светлина" звучи противоречиво, тъй като фазите - газ, течност и твърдо тяло - се отнасят само към атомна материя. Изследователите често определят слънчевия лъч като газ, защото фотоните обикалят безразборно в самия лъч и могат да увеличават налягането в зависимост от тяхната движеща сила. Но те не го твърдяха директно, досега.
  "Наистина можете да мислите за светлината като за газ", твърдят от екипа на Умберто Мичинел от университета Виго в Оуренс. Подобно на всеки един газ, светлината може да бъде преобразувана в течност.
  Изследователите са работили върху “нелинейни” материали, които забавят светлината до степен, която зависи от интензитета на лъча, а не толкова от просто фиксирано количество, както се случва във вода или стъкло. В повечето нелинейни материали, колкото по-интензивен е светлинният лъч, толкова повече той се забавя в средата. Това означава, че вътрешността на лъча се забавя повече от външната му част, все едно преминава през изпъкнала лупа, и лъчът е по-скоро фокусиран в точка, отколкото предаден както бихте искали да се получи при оптичните компютри.
  "Но това не е задължително да се случи", обяснява Мичинел. Ако имате материал, в който светлината се забавя, а нейният интензитет се увеличава много, тогава високо енергиен лъч може да бъде концентриран в тясна колона. Тази колона има поведение точно като на течност, казва членът на групата Хосе Рамон Салгиеро от университета в Сантяго де Компостела, Испания.


Разпръснати капки


Изледователите провеждат компютърни симулации на това какво би се случило на светлинен пулс, концентриран по този начин. Резултатите показват, че пулсът има някакво повърхностно напрежение, което го прави по-разтеглив във външната му част и по този начин той може да се разпръсне на малки капчици след удар в повърхност, точно като течност.
  Други изследователи обаче не са убедени. “Това е много умна идея, но не съм сигурен, че ще промени нещата”, казва Деметриос Христодулидис от Lehigh University in Bethlehem, Pennsylvania, член на конкурентен екип също работещ по темата за нелинейни материали.
  Проблем е дали материалът, който Мичинел иска да използва за тестване на своите предсказания, ще премине задачата успешно. Мичинел смята, че стъклото "chalcogenide", направено от Фредерик Смектала и негови колеги от университета Рен във Франция, е точно това което му трябва, за да направи течна светлина.

Но Христодулидис смята, че светлината ще взаимодейства толкова силно с материала, че капчиците ще бъдат абсорбирани от него, преди да отидат където и да било.
  Но ако изледователите могат да правят течна светлина, капчици от този материал


Други реферати:
Право на собственост
Правонарушение, понятие и основни черти
Отпуски–понятие, значение,видове, ползване, гаранции
Пазарът на наркотици
Понятие за административен процес


Изтегли рефератаПонятие за административен процес - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия