Теории на масовата комуникация

Настоящата работа има за цел да разгледа въпроса дали една съвременна, действаща и до голяма степен предпочитана медия се вмества във формулата, създадена от Гронбек и Лукас. През тази теория ще бъде разгледан българският вестник „Дневник” в неговия сравнително нов от гледна точка на начин на комуникиране вариант.


Вестник „Дневник” е български национален всекидневник. Според създателите си „Икономедия”, той е с амбицията да възстанови традициите на сериозната журналистика в България. Насочен е към икономически, политически и обществено активната част от населението и съдържа най-голямата бизнес секция в българската преса. Така го описват издателите му.


На 12 май 2007 година медията прави съобщение за своята пълна цифровизация, като определя себе си като първата медия в България, която извършва пълна интеграция между своята печатна и онлайн версия. Всички 70 журналисти, работещи за хартиеното издание, вече са активни автори в неговия сайт. Като резултат от 11 април dnevnik.bg става онлайн медията с най-голям екип. Все пак вестникът ще продължава да се издава в стандартния печатен вариант. Това означава, че цифровизацията му не измества класическата форма на разпространение, а я надгражда и допълва.


Какво кара вестник „Дневник” да излезе от печатната сфера и да се настани в Интернет пространството е ясно. Тенденциите за свободен достъп по всяко време, пряко участие на

потребяващия чрез коментари и нуждата от електронно лице застигат и тази медия. Глобалното, нелокално общество, за което говорят Гронбек и Лукас притиска „Дневник” с новото си поведение към медиите и завишените си критерии за удовлетворяване на конкретни свои нужди. Отговаря ли Дневник на основните принципи за масовата комуникация на Гронбек и Лукас и успява ли да предложи на потребителите нужното им? Отговор на този въпрос ще опитаме да открием чрез последващия анализ.


Един от принципите, формулирани от авторите е за това, че аудиторията се обръща към медията със свои си причини, търсейки съдържание, близко до нейните разбирания. От тази гледна точка комуникаторът трябва да бъде готов не само да предлага различна по вид информация, но и да влиза понякога в разрез със своите разбирания, за да може да отговори на предпочитанията на реципиента. Проекцията на това изискване при вестник „Дневник” се изразява в създаването на


Други реферати:
Тест-геометрия за 7 клас
Тест по Математика за V клас
Тест по математика за 7 клас+отговори
Примерен вариант на въпросите по математика от кандидатстудентския тест по математика и физика
По-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството божие


Изтегли рефератаПо-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството божие - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия