Тоталитарна система

Тоталитарната система


В историята на човечеството ХХ в. ще остане не само като век на революционни постижения на науката и техниката, но и като век на световни войни, кризи и революции.

С най-радикалната програма за изграждане на тотално ново общество излиза през 1917г болшевишката партия. Ръководена е от Владимир Ленин , човек с гениално чувство за печеливша политика. Само един човек строго вярващ в своите убеждения може да крепи тезата ,че най- великото общество се порода сред поражението на собствената страна.

Февруарската революция (1917 , царизма в Русия пада ) в Русия се извършва без участието на болшевиките. Те са в нелегалност, а и само няколко хиляди.

Ленин привлича вниманието на германското правителство ,които спомагат завръщането му в Русия. Отпускат значителни средства за неговата пропаганда.

Пристигнал в Русия, Ленин насочва болшевишката партия към завземането на властта. От Германия през Швеция продължават да пристигат пари, с които си осигурява печатната пропаганда но болшевиките и издръжката

на значителен брой организатори на партията.

Болшевиките завземат властта на 24 срещу 25 октомври 1917 (Октомврийската революция) – “властта е на улицата – трябва само да се вземе”.През 1919 година по инициатива на Ленин си създава Коминтерна. Това дава тласък в създаването на комунистически партии по целия свят най- вече в Европа и Африка:

  • Италия- фашистка – Мусолини

  • Германия –националсоциалистическа

Определението “тоталитарно общество” за пръв път е използвано от Мусолини през 1925г. и смисълът му е чрез фашистката партия фашистката държава да обхване цялото общество. Постепенно това определение придобива широк смисъл, макар и понякога да се влага съвсем различно мислене.

Еволюцията на съветското общество, на фашистката държава в Италия и на националсоциалистическа Германия позволяват на редица специалисти да посочат общите родови белези на тези общества. Безспорната матрица на тоталитарното общество е съветската държава. Тя е най- пълно изградена тоталитарна държава поради премахването на частната собственост и пълното подчиняване на поданиците й на нейните разпореждания , от които зависи живота им.

РОДОВИ БЕЛЕЗИ НА ТОТАЛИТАРИЗМА

  • тоталитаризма се изгражда от една партия, която отстранява , забранява или унищожава всички други.

  • Партията прониква във всички съществени държавни структури, подчинява ги, преобразува ги, създава нови и резултатът е партия - държава и държава , която е подчинил и трите вида власт.

  • Тотален терор- физически, морален, ежедневна пропагандна партийната политика и идеология.

  • Плен партиен контрол върху цялостния живот на обществото , всички дейности, включително изкуство и култура.


Други реферати:
Дон Кихот и Санчо Панса
Епопея на забравените
Образът на Константин Кирил Философ според пространното житие на Кирил
Крадецът на праскови
Да се завърнеш от Димчо Дебелянов


Изтегли рефератаДа се завърнеш от Димчо Дебелянов - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия