Вечният конфликт между ученика и учителя


Стоя в стаята си, облегната на прозореца мълчалива и сериозна.Загледала съм се в двора без причина, очите ми са втренчени, защото искат да задържат една нова мисъл, която отминава тихо, като заблуден бедуин през пустинята .веднъж се сепвам. От сухите клонки на черешата изхвръкват врабчета.Няколко остават по вейките и аз ги следя как подскачат, как пъхат човчиците си под крилцата си и след това се отърсват. Разсейвам се лицето ми става весело от душата отлита сянката на тежката мисъл. Всъщност за какво си мислех, ах, да сравнявах немирните врабчета с непослушни ученици.Как биха искали учениците да са така безгрижни като тях и да летят където си поискат. Да могат веднъж да се отърсят от това бреме и да не трябва да използват своята изобретателност само за да се докажат в оценките на максимум. Да можеха да литнат от училището така както врабчета без някои досаден учител да им намила после когато тъкмо са се върнали по собствено желание.И така пак се връщам на мисълта дали има конфликт между учител и ученик.

Всеизвестно е, дори ни е втръснало да ни повтарят за вечните конфликти между млади и стари. Само колко литературни сюжети интерпретират тази тема-брой нямат.

Но живият живот е друго. Изправяш се всеки ден, ако си учител , пред една аудитория от деца, които не знаеш в кой момент с какво ще те изненадат. Твоята цел е: да ги научиш да разсъждават, лека- полека да ги подготвиш за живота, а те немирниците си мислят нещо свое, правят си нещо с ръце под чина- с GSMa изпращат клипче на свой съученик или просто драскат нещо. И ти писва. Ти си се подготвил за урока желаеш да им предадеш своя опит и знания, а те са като хор и въобще не те отразяват.И ето ти го разминаването.Дори не търсиш причина в себе си, а те учениците са ти виновни.Понякога им наприказваш куп неприятни неща, дори им споменаваш, че училището не е цирк за да им е приятно, ако някой без да иска ти признае че му е скучно.

И се започва. Учителя не отстъпва а учениците си карат както си знаят-те имат права но не и задължения.А създаването на предпоставки за интерес на ученика към училището е проблем, който не може да бъде решен лесно от един


Други реферати:
Докладът като ораторско творчество.
Европейско просвещение
Екзистенциалната философия
Естетическите идеи на Платон.
Етнометодология


Изтегли рефератаЕтнометодология - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия