Видове LCD дисплеи за електронните устройства.

Видове LCD дисплеи за електронните устройстваВ характеристиките на електронните устройства - лаптопи, телефони, комуникатори, плейъри, UMPC, често присъстват различни типове LCD дисплеи. Тяхното разнообразие не е малко, затова накратко ще се опитаме да хвърлим светлина кой термин какво означава.


Всички типове дисплеи, използвани в електронните устройства могат да се разделят на две групи - пасивни и активни. Активните разбира се са по-добри, но пасивните пък са по-евтини.

CSTN
CSTN (Color Super Twisted Nematic) представлява така наречената технология на усуканите кристали. Всеки пиксел от матрицата съдържа три субпиксела (син, зелен и червен). Времето за реакция на съвременните CSTN дисплеи е 100 ms, а обзорният ъгъл - 140 градуса. По сочност на цветовете тези дисплеи се доближават до активните матрици, но все пак им отстъпват. С такива екрани се снабдяват устройствата от среден ценови диапазон и евтините модели.


UFB
Това е фирмена разработка на Samsung. Пасивната матрица UFB (Ultra Fine and Bright) се различава от CSTN по по-ниската си себестойност, по-висок контраст и по-малка консумация на енергия.


TFT
TFT (Thin Film Transistor) е най-разпространеният тип дисплеи и той се използва масово - от мобилни телефони до лаптопи. В тази матрица, под повърхността на екрана се намира слой транзистори, всеки от които управлява една точка от дисплея. Принципът на работа се заключава в управлението на интензивността на светлинния поток с помощта на неговата поляризация. На всеки пиксел се падат по три транзистора (за всеки цвят по един).
TFT дисплеите притежават високо бързодействие (до 2ms) и отличен контраст на изображението. Най-разпространеният проблем на TFT екраните са изгорелите пиксели, които се появяват при излизане от строя на един или няколко транзистора. Затова, при покупката на монитор, лаптоп или мобилно устройство, винаги проверявайте за такива пиксели. Те лесно се виждат на бял или черен фон, тъй като постоянно светят с един цвят.


TFD
TFD (thin film diode) е технология, призвана да реши достатъчно високата консумация на енергия от TFT екраните. Тези дисплеи повтарят основните характеристики на TFT, но при това са по-малко енергоемки. TFD се използваха от Sony Ericsson в някои нейни модели телефони, но тази технология не получи широко разпространение.


OLED
OLED (Organic Light Emitting Diodes) е по-скъпа и съвременна технология, базирана на органични светодиоди. Този вид дисплеи превъзхожда по всички показатели TFT - по-добро цветопредаване, по-голям обзорен ъгъл, по-ниска консумация на енергия, по-висок контраст. Ако не се вземе предвид защитното стъкло, дебелината на тези екрани не надвишава 1 милиметър. OLED е скъпа технология, затова се използва за направата най-вече на малки екрани с ниска резолюция.Други реферати:
Неприятели по житните култури със слята повърхност
Овощни насаждения
Организация на птицевъдството в България
Основи на земеделието
Йонна химична връзка


Изтегли рефератаЙонна химична връзка - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия