Винарска промишленост в България

In Vino VeritasВиното е по-старо от писаната ни история и дори от самото човечество. Вино има оттогава, от когато съществуват даващите грозде лози и е ставало от само себе си много преди човекът да открие доста приятното въздействие на съдържащия се в него алкохол и да реши да култивира лозата.

Макар и да се знае, че виното е било познато и на египетските фараони, до нас са достигнали твърде оскъдни сведения за това как е било произвеждано и какъв вкус е имало.

За модерния човек виненото летоброене започва едва със заселването на средиземноморските земи от финикийците около 1100 г.пр.н.е. и от гърците 350 години по-късно. На многобройните рисунки, папируси и надгробни плочи от тази епоха, работещият, воюващ, обичащ и страдащ човек е изобразен почти винаги с чаша вино в ръка.

По това време виното достига до земите, които в последствие ще се превърнат в истинската му родина - Италия, Франция и Испания, също така възникват първите лозарски масиви в Северна Америка, Южна Испания, Прованс (Франция), Сицилия и по бреговете на Черно море.

Вината на антична Елада са били възхвалявани и превъзнасяни от поетите й. Начинът, по който се е пиело виното тогава обаче, а именно смесено с билки, подправки и мед и разредено с вода, понякога дори морска, ни кара да се съмняваме в особено високото му качество. Вината от различни егейски острови са били високо ценени заради специалния им характер като тези от Хиос например.

И така, в южна Италия гърците са тази, които се занимават интензивно с винопроизводство, в Тоскана и на север от нея - етруските, а римляните следват послушно примера им. В древен Рим е писано толкова много за виното, че е могла да бъде съставена примерна карта с лозарските насаждения в империята. Дори великите римски философи и историци са писали подробни изследвания и трактати за виното. Изречението на Вергилий "Лозата обича открития хълм" е вероятно най-добрият съвет, който изобщо може да бъде даден на един винар. Пресметливите умове са изчислявали дори колко сън и храна са необходими на един роб за да бъде в най-добра


Други реферати:
Дисциплина и поведение на учениците
Дислексия-нарушение на четенето
Диагностика на качествата на знанията на учениците по математика
Домашната работа-една от основните форми на учебна дейност
Естетико-худежествено развитие в условията на детската градина и началното училище


Изтегли рефератаЕстетико-худежествено развитие в условията на детската градина и началното училище - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия