Висше Образование в Европейския Съюз

Европейско ОбразованиеОт първи януари 2007 г. България е член на Европейския съюз - събитие много коментирано още преди да се случи. И събитие, което само бъдещите поколения ще могат да оценят правдоподобно от позицията на изминалото време. Оттогава настъпиха доста промени, и още много предстоят. Една такава промяна засяга образованието.

Нямам предвид родното образование. Това, което влезе в полезрението ми, е възможностите за обучение в Европа. След 2007 г. таксите за следване в много европейски университети са поевтинели и са значително по-достъпни. Разликите между предишните и настоящите такси в някои случаи определено са забележими, поне на мен така ми се струва.

Хубавото в цялата тази работа е, че може да се кандидатства за стипендия - по успех или по доходи. Онова, което сякаш все още е трудно преодолимо откъм разходи, е цената на квартира в чужбина и всички допълнителни разноски, различни от сумата за обучение. Но и тази пречка изглежда преодолима, защото много студенти работят, за да припечелят нещо. След първата година всеки студент има възможност да работи на почасова работа, като има лимит на работните часове на седмица.

Цените за образование бакалавърска степен са що-годе приемливи, но за магистърска степен - не чак толкова. Освен това при втория вариант възможността за отпускане на стипендия е по-малка. В крайна сметка обаче престижът и качеството оправдават скъпата магистратура.


Друг вариант са студентските заеми. Британците са определили различни минимални лимити, при които човек да започне да връща парите си към образователния фонд. Ако работи в Англия, доходът му трябва да стане поне 14 000 лири годишно. Ако избере да се върне в България, трябва да получава поне 6000 лири на година, преди да започне да погасява задълженията си. Това означава, че англичаните няма да започнат да ви безпокоят за връщане на кредит, преди да стигнете заплата от 1500 лева на месец. За целта обаче трябва първо работодателят ви да изпрати писмо, че заплатата е стигнала сумата, нужна за погасителните вноски. Обикновено взетият студентски кредит се връща за срок между 5 до 15 години - в зависимост от изтеглената сума и реализацията след завършването.

След 2007 г. броят на наши студенти, обучаващи се в чужбина е нараснал. Това е много хубаво, тъй като подготовката е доста добра и впоследствие възможностите за реазлизация - по-големи. Тази мобилност сигурно има и противници, но за отделния индивид е благоприятна. Всеки има право да си търси щастието на различни места.Холандия


Холандия е една от страните от ЕС, които предлагат голямо разнообразие от бакалавърски, магистърски и докторски програми. Холандия е една от еврочленките, които предлагат голямо разнообразие от програми на английски език. В холандските висши учебни заведения се предлага високо ниво на образование, както и сравнително изгодни финансови условия.


Повечето холандски университети са финансирани от държавата и за студентите от страните-членки на ЕС таксата за обучение в бакалавърски и магистърски програми обикновено е около 1500 евро на година. За сравнение - старите такси са били от 5000 до 9000 евро за година. Има и изключения, като таксите за частните университети са по-високи. Международните студенти имат право на общежитие, за което се плаща между 350-450 евро на месец.

Последното световно изследване на жизнения стандарт (Worldwide Cost of Living Survey) показва, че разходите за живот в Амстердам са скромни в сравнение с градове като Ню Йорк, Лондон, Париж и Пекин.Други реферати:
Елисавета Багряна
Тест за кандидат-гимназисти
Тест по БЕЛ за 9 клас
Пробен изпит по български език и литература–VІІ клас
Тестове по БЕЛ


Изтегли рефератаТестове по БЕЛ - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия