Втората световна война

6


Втора Световна война

(1939-1945г.)


  1. Блицкрит* в Полша и „странната война”* на Запад (от септември 1939г. до май 1940г.)


  • Блицкрит – светкавична война, основана на пробив на фронта в точно определена точка с помощта на бронирани дивизии.

  • Странната война”- израз за означаване на периода септември 1939г.- май 1940г., когато на западния фронт на практика не се водят сражения.


На 01.09.1939г. Германия напада Полша без да й обявява война. Под бойните знамена на Вермахта* (германската армия) са свикани милион и половина войници и офицери. За заблуда на германския народ е подготвена провокация.


  1. Полша е унищожена за 17 дни в т.нар. „Блицкрит”


На западния фронт има нещо ново, наречено на френски език „странна война”, а на немски- „комичната война”. На 01.09.1939г. английското правителство връчва на Германия нота с предупреждение да прекрати военните действия срещу Полша и да изтегли войските си от германо-полската граница. Подобен ултиматум на Германия връчва и френското посолство. Отказът би означавал война.

За статистите ВСВ започва на 03.09.1939г.. На запад войната се води ужесточено само в пресата. Зад линията ”Мажино” 100 френски дивизии превъзхождат многократно германските, но французите очакват пристигането на английските войски и развитие на войната на изток. Дори и зад отбранителната си линия „Зигфрид” германците не са били в състояние да устоят на сериозната френска атака.


  1. Разгромът на Франция


„Странната война” приключва на 09.04.1940г. с германско нахлуване в Дания и Норвегия. На 10.05.1940г. германските дивизии се стоварват в Белгия и Холандия, а във Великобритания образуват коалиционен кабинет, начело с Уинстън Чърчил, с едно обещание- победа.

Ударът на германските войски срещу Франция е нанесен изненадващо през Люксембург по посока на гр.Седан- район, считан от военните специалисти като неудобен за масираната танкова атака. Белгия капитулира в края на май и 400-хил. англо-френска армия е притисната при Дюнкерк. От Северна и Централна Франция населението бяга на юг и на 10.06 с.г. правителството напуска Париж и го обявява за свободен град. Същият ден Италия обявява война на Франция и Великобритания. На 17.06 с.г. НФП (новото френско правителство), начело с Петен, признава поражението на Франция. Примирието, по искане на Хитлер, е подписано на 22.06.1940г. в същия вагон в Конпиенската война, в който Германия подписва примирието с Антантата на 11.11.1918г.

Френското правителство се настанява във Виши, където в т.нар. свободна зона Петен изгражда типично авторитарен режим, а на работа в Германия заминават милиони френски военопленници. На 18.06.1940г. по радио Лондон Шарл дьо Гол призив за началото на френска съпротива.Други реферати:
Седемсегментен индикатор
Проектиране на стабилизатор на напрежение
Маломаслен прекъсвач тип „ЕЛПРОМ” за закрит монтаж
Изчисляване на трифазна намотка
Методически указания за проектиране на електрически инсталации в жилищни сгради


Изтегли рефератаМетодически указания за проектиране на електрически инсталации в жилищни сгради - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия