Втората световна война

Битката за Англия


На 19.07.1940г. Чърчил предлага на Хитлер мир, но напразно очаква отговор. В началото на август 1940г. Хитлер обявява начало на „битката за Лондон”- мащабна въздушна война, целяща да осигури пълно германско надмощие по въздух като условие за успешно дебаркиране на острова. В тази битка Германия губи 2000 самолета и Великобритания не позволява да се осъществи германски десант на островите. Тогава Хитлер си поставя за цел да я сломи икономически и от есента на 1940г. предприема ожесточена подводна война- „битката за Атлантика”. Президентът на САЩ- Рузвелт- не крие симпатиите си към Великобритания и по негово настояване Конгресът отменя забраната за износ на оръжие и стратегически суровини за воюващите държави.


  1. Кампанията на Балканите и „войната за пустинята”


След есента на 1940г. Мусолини открива нови фронтове в района на Средиземно море, мо неговите войски са разбити от гърците с британска подкрепа. Това принуждава Хитлер през пролетта на 1941г. да се намеси на Балканите, като завладява Югославия и Гърция.


  1. Нахлуване в СССР


На 22.06.1941г. Хитлер предприема офанзива срещу СССР и пуска в действие план „Барбароса”, предвиждащ нападение над СССР в 3 посоки- Ленинград, Москва и Киев.

На границата очакват сигнал 153 германски дивизии, а почти цяла Европа е под властта на нацистите и работят за въоръжаването на Германия. На 27.09.1940г. Германия, Италия и Япония заздравяват съюза си с подписване на Тристранния пакт, към който впоследствие се присъединяват сателитите на Германия- Румъния, Словакия, Унгария и България.

Сталин все още вярва в неразрушимостта на държавите и според него Хитлер не би се решил да воюва на 2 фронта, докато не постави Англия на колене, поради което първите германски удари нанасят тежки удари на Червената армия.


  1. Начало на Великата Отечествена война на народите на СССР


Въпреки тежките загуби и отстъплениточак до Москва, Червената армия проваля германските планове за Блицкрит (победа само за 8 до10 седмици). Прехвърлени са и монтирани на нови места предприятия, които произвеждат за нуждите на войната и 1/10 от германската армия постепенно е въвлечена във война срещу 10 партизани- нов неподозиран от германските военни специалисти фронт.


  1. Образуване на Антихитлеристка коалиция


На 14.08.1941г. на борда на английския кръстосвач „Уелски принц” се подписва Атлантическа харта от Чърчил и Рузвелт. В този документ се определят целите на Великобритания и САЩ във войната и принципите на бъдещото демократическо устройство на света.


  • признава правата на самоуправление на народите


Други реферати:
Как трябва да живее човек
Новият свят през погледа на пътеписеца в До Чикаго и назад
Защо дядото на героя нарича Хасан ага свят човек
Образи на насилието в Нежната спирала
Любовта и омразата в нашия свят


Изтегли рефератаЛюбовта и омразата в нашия свят - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия