Втората световна война

признава се свободата на търговията и моретата с оглед свободен достъп до суровини и пазари

отказ от прекрояване на границите

международно икономическо сътрудничество

установяване на следвоенна колективна сигурност


На 24.09.1941г. СССР се присъединява към Атлантическата харта, с което се поставят основите на антихитлеристката коалиция.


  1. Битката за Москва


През септември 1941г. германското командване започва изпълнение на операция „Тайфун”, целяща завземането на съветскта столица. В разгорялата се през есента и зимата на 1941г. битка за Москва, осъществена под командването на генерал Жуков, разсейва германската мечта за Блицкрит (стр.96- документ № 6)

На 05.12.1941г. Червената армия преминава в контранастъпление и нанася първото поражение на смятаната за непобедима германска армия. Победата при Москва има важно психологическо значение с оглед изхода от войната.


  1. Влизането на САЩ във войната


На 07.12.1941г. японците нападат без да обявяват война, с внезапна самолетна атака; главната военноморска база на САЩ, разположена в Пърл Харбър на Хавайските острови. Те потапят или силно повреждат почти половината от флота на САЩ и унищожават около 200 американски самолета.

Със светкавични победи Япония си създава колониална империя сплощ около 3.8 – 4 млн. км2 и население- 150 млн.души.

Влизането на САЩ във войната, на страната на Великобритания, решава както и през 1917г. въпросът кои ще бъдат победителите и чия воля ще се налага на бъдещите мирни конференции. За всеки трезвомислещ политик става ясно, че само чудо може да донесе победа на Тристранния пакт, воюващ срещу почти целия свят.


  1. Обрат във войната


През 1912г. Германия хвърля всички сили за победата на СССР и през септември германските войски са при Сталинград. Битката при Сталинград, продължила 250 дни, се превръща в най-голямата дотогава война.

На 23.11.1942г. след пробив по фланговете 330-хил. германска войска, командвана от военноначалника фон Паулус, е обкръжена, но Хитлер забранява на генерала да отстъпи с бой, за да се измъкне от съветския „чувал”. И така на 02.02.1943г. той капитулира.

В Северна Африка германо-италиански войски са разбити при Ел Аламейн през октомври 1942г. и са отхвърлени на 1200 км, западно от Египет. През ноември англо-американците дебаркират в Мароко и Алжир и това служи за сигнал на Хитлер да окупира цяла Франция. През май 1943г. войната в Северна Африка приключва с англо-американска победа и капитулация в Тунис на 250-хил. итало-германска армия.

В този момент Чърчил и Рузвелт трябва да се произнесат за мястото на бъдещите бойни действия и да решат съдбата на Европа .


Други реферати:
Нравствената красота в образа на Антигона
Войната и народът в Илиада
3D max-урок
LCD монитори
Overclocking


Изтегли рефератаOverclocking - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия