Втората световна война

Чърчил настоява да се атакува преа Балканите, а Рузвелт насочва фронта да се открие във Франция, както иска и Сталин (по този начин англо-американците ще са по-далече от Централна Европа и Червената армия ще има възможността да завладее цяла Източна Европа).

През лятото на 1943г. германскита войски предприемат последната си голяма офанзива на източния фронт и на 5-ти юли атакуват Курската дъга (определена от градовете Орел, Курск, Новгород и Харков). Битката се води на 23.08.1943г. под кодовото германско название операция „Цитадела”. Общо в битката, продължила 50 дни, от двете страни участват 4 млн. души, 6 хил. танка и 4 500 самолета. Германците са отхвърлении започва първото лятно настъпление на Червената армия. Германия губи 1.400 млн.души и бойна техника в количество, което вече не може да бъде възстановено.


  1. Битката за Италия


По време на битката при Курската дъга се решава съдбата на Италия. На 10.07.1943г. англо-американците дебаркират в Сицилия, а на 25.07.с.г. Големият фашистки съвет сваля Мусолини и го арестува. На помощ на италианците идват германските войски. Мусолини е освободен и в Северна Италия с германска помощ се създава нова фашистка държава, под името Италианска социалистическа република, просъществувала до пролетта на 1945г.


  1. Конференцията в Техеран


Влизайки в ролята на спасител на Стария континент от фашизма, Сталин печели симпатиите дори сред част от управленските кръгове на Запад. Въпросът за откриването на втори фронт все повече занимава Чърчил и Рузвелт, защото би им осигурил дял на масата бъдещи преговори.

Първата среща на най-високо равнище между Сталин, Чърчил и Рузвелт, която се провежда на 28.11-01.12.1943г., на която се решава вторият фронт да бъде открит през май или юни 1944г. с десант в Северна или Северозападна Франция.


  1. Откриване на втори фронт


На 06.06.1944г. с десант на съюзниците в Нормандия (северното крайбрежие на Франция) започва осъществяване на операция „Овърлоад” за откриване на втори фронт под командването на американския генерал Айзенхауер и английския Монтгомъри. В нея участват 2.5млн. американци и британци, 6хил. кораба и 11хил. самолета, в резултат на което Франция е освободена, а Германия е поставена в положение да воюва на два фронта.

На 20.07.1944г. само шансът спасява Хитлер от поставена в главната му квартира от заговорници (висши офицери и аристократи) „Адска машина”.

Червената армия разкъсва 900-дневната блокада на Ленинград и изтласква германците вън от територията на СССР. От Тристранния пакт се откъсват Румъния, Унгария, Финландия и България, а фашистките образувания Хърватско и Словакия престават да съществуват.

С настъплението си Червената армия през 1944-1945г. на практика решава съдбата на Източна Европа. Поставен пред факта на неизбежно съветско надмощие в тази част на света, на 09.10.1944г. Чърчил се среща със Сталин в Москва и по


Други реферати:
Erlkönig Goethe
Gründe für die Kriminalisierung
Umweltprobleme,Umweltshutz,Umweltverschmutzung
Analyse eines Interviews
Elias Canetti-ein usterreichischer Schriftsteller


Изтегли рефератаElias Canetti-ein usterreichischer Schriftsteller - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия