За живота на растенията


От гледна точка на жизнения цикъл са едногодишни, двугодишни и многогодишни.


Едногодишни растения (annual plants) са тези, които завършват жизнения си цикъл за един вегетационен период - от семе до образуване на ново семе и след това загиват.


Двугодишни растения (biennial plant) са тези, които завършват жизнения си цикъл за две години (от 12 до 24 месеца) - два вегетационни периода. През първия вегетационен период се развива структурата на растението (стъбло, систа), през втория период цъфти и/или дава плодове, след което загива. Такива растения са магданоз, Целина, моркови. При екстремни климатични условия може да се развият по-бързо и да се отглеждат като едногодишни или дори по-бавно.


Многогодишните растения (perennial plants) при нормални условия живеят три или повече години. Такива растения има тревисти, храсти и дървета. Тревистите обикновено се развиват и цъфтят през топлата част от годината и умират през студения период, но развиват коренище и израстват отново през следващите години, като през първия период не цъфтят.


Специфично растение е градинския лук, който има точно тригодишен вегетационен период.

Луковични, грудкови, грудколуковични

Растенията, отнасящи се към групите на луковични, грудкови, грудколуковични се различават от другите по наличието на част, в която се натрупват хранителни вещества, които се използват по време на развитието

Луковични

Кореновата система при тях се развива от дъното на луковицата. При повечето се формират т.нар. свиващи корени, които се свиват, така че да вмъкнат луковицата навътре в почвата.Други реферати:
Видове наркотични вещества и лечение
Кинезитерапия
Дионис - появявания и скривания на един дважди роден бог
Мит и реалност
Старогръцка митология


Изтегли рефератаСтарогръцка митология - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия