За легендите

Легендите идват до нас от дълбините на времето с дъх на романтика и красота ,понесли у себе си зрънце истина за сътворението на света, за обикновените хора и историческите истини, за вярата и вярванията на народа. Човек винаги е копнеел да стигне до корените на тибетските истини, до същността на природните явления и да разгадае безкраиния свят на живота и не живата природа . А този копнеж е бил съпроводен от усещането за красота и преклонение, понякога и от страх от света, който го заобикаля .Затова в легендите има прелест, вяра,оптимизъм и смирение .

Легендите се раждат от митовете за сътворението на света- човешки и божествен.Те разказват за боговете и хората, за героически подвизи на личности от миналото. Предавани от уста на уста, от майка на дъщеря, баща на син, от поколение на поколение, те показват големия интерес на българина към миналото му. Неговата безгранична любознателност към света около него ражда истински шедьоври.В нашия фолклор има чудни легенди и за сътворението на Млечния път, и защо Слънцето и Луната не светят по едно и също време, и за произхода на мечката . Затова ги определяме като исторически – за лица и събития ; легенди за строжи , природни образования и местности, хритиянски – легенди за произхода на животни, птици, растения.

Християнската тематика в легендите е твърде широко застъпена и ние можем да наблюдаваме присъствието й в най- разнообразни варианти. Те категорично формират морал и нравственост, която е в съответствие с християнските постулатии- въэхвала на себеотрицанието в отстояване на вярата, жертвоготовност христианска скромност, честност, сила на духа и др.

Достатъчно е съвсем леко да се вгледаме и веднага ще забележим отразения богат житейски опит, съхранената традиция и безброй безценни нравствени послания. Легендита помага да обмислим случилото се, за да можем да избегнем грешките . И тъй като жаждата на деца и възрастни за знания е била огромна, тя е трябвало да бъде задоволена по някакъв начин . Официалната ц църковна литература създава жития на християнки герои (светци), съдействали за разпространение на християнската вяра. А народни разказвачи описват техните подвизи и страдания както


Други реферати:
Елементи и възли на устройствата за механизация и автоматизация
Елементи на теорията на автоматичното управление
Енергия от водата
Енергонезависими памети
За изпит по геодезия 31-35


Изтегли рефератаЗа изпит по геодезия 31-35 - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия