Защитени територии

народния парк са разположени четири резервата-„Аркутино”, „Водни лилии”, „Морски пелин”, и „Змийски остров”.И четирите резервата са поставени под строг защитен режим и посещенията в тях са ограничени.В пределите на парка се намира интересната природна забележителност-скалното образуване „Лъвската глава”.В народния парк „Ропотамо”много интересни са все още слабо засегнатата от човешка дейност лонгозна гора,пясъчната лилия,водни лилии,голямото разнообразие от интересни и редки птици,гнездещи в гората и блатата.Постоянни обитатели са чакалите,дивите свине,и сърните. В „Ропотамо”са аклиматизирани елени лопатари,а напоследък и муфлони.

Народен парк „Пирин” е разположен в централния дял на Пирин.Основан е през 1962г.и е разширяван на няколко пъти.Обхваща водосборните басейни на реките Бъндерица и Демяница,както и върховете Вихрен-първенеца на Пирин Кутела,Бъндеришки и Василашки чукари.

Значителната част от парка се заема от гори от смърч,черен и бял бор,черна мура и др.а останалата субалпийска част е покрита с интересна пранинска растителност.Посетителите могат да се любуват на величествените пирински върхове,чиито чела почти през цялата година са покрити със сняг,на кристалните води на езерата,на вековните мури на еделвайса,на диви кози застанали до непристъпните скали.

Забележителен туристически обект в парка е „Кончето”-скален ръб,дълъг около 200м.,от двете страни н а който зеят дълбоки пропасти.

Народен парк „Стенето”е разположен в Троянския балкан,в района на с.Черни Осъм.Обявен е за народен парк през 1979г.и обхваща площ от 3 578,8ха.Името си е получило от шест километрово ждрело „Стенето”,и е образувано от реките Черни Осъм и Каменица.


Други реферати:
Предусилвател
Курсова задача №3-специалност КТТ
Курсова работа по теоретична електротехника
Проектиране на технологичен процес за изработване на М850Е
Проектиране на цилиндричен двустъпален редуктор


Изтегли рефератаПроектиране на цилиндричен двустъпален редуктор - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия