Защитни функции на кръвта

Десислава Красимирова Стойнева

Социални дейности”, І курс
Защитни функции на кръвта

/Доклад/


1. Състав- кръвта се състои от течна част- плазма, и формени елементи- червени кръвни клетки(еритроцити), бели кръвни клетки(левкоцити) и кръвни плочици(тромбоцити):

  • Еритроцитите са безядрени клетки. Броят им е около 4-5.10 12/мм3 и основната им функция е пренасяне на кислорода от белодробните алвеоли до тъканите и отвеждането на въгледвуокива от тъканите до белодробните алвеоли и от там - посредством издишването - в атмосферата. Тази функция на еритроцитите се изпълнява от съдържащия се в тях хемоглобин. Той представлява желязо-съдържащ белтък и притежава свойството да се свързва обратимо с кислорода и въглеродния двуокис.

  • Левкоцитите представляват разнородна група клетки:

  • Гранулоцити /наречени така поради това, че съдържат гранули в цитоплазмата си/. Най-важни са неутрофилните гранулоцити, които имат способността да фагоцитират;

  • Агранулоцити, които не съдържат гранули в цитоплазмата си. В тази група влизат: моноцити (имат способността да фагоцитират) и лимфоцити (чрез тях организма реагира срещу проникнали отвън вещества с чужда генетична информация).

  • Тромбоцитите участват в кръвосъсирването и се образуват чрез сепариране от мембраната на гигантските костномозъчни клетки (т.нар. мегакариоцити). Тромбоцитите притежават способността да се разпадат много бързо и да се слепват в конгломерати, в които бързо отделят ензими и в резултат се образуват нишките на фибрина основата на кръвния съсирек.

2. Функции- В организма тя изпълнява жизнено важни функции:Други реферати:
Силата да бъдеш информиран
Системата на стиловете в българския книжовен език
Смехът като инструмент за въздействие
Социалната криза отразена в проблема с детските градини в гр.София
Социалната отговорност на спортния журналист. Необходими професионални умения.


Изтегли рефератаСоциалната отговорност на спортния журналист. Необходими професионални умения. - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия