Защо не обичам лъжата


Защо не обичам лъжата?


(есе)


Всеки знае приказката за лъжливото овчарче, което лъгало, лъгало, а когато наистина имало нужда от помощ - никой не му повярвал и не откикнал на молбите му. Добре позната е и историята на Пинокио, чийто нос израствал дълъг всеки път щом излъжел. Именно от такива истории трябва да си вземем поука, макар и всичко в приказките да е измислица.


Аз не обичам лъжата. Лъжата е грях, тя е нарушаване на нравствените закони, така както и на християнската етика. Не е случайно, че именно тя е показател за липса на лично достойнство и незачитане достойнството на другите. Народната мъдрост има пълно право като казва: „ Доверието се гради от 99 истини, а се руши само с една лъжа....”.


Когато бях по-малък, не осъзнавах колко опасна може да бъде и най-безобидната лъжа. Преди около година баща ми си беше забравил ключовете от колата у един познат, на когото беше на гости. В момента, в който усети, че ключовете не са у него татко му се обади, за да го попита дали ги е намерил и този човек му отговори с „не”, въпреки, че това не беше вярно. Нещо повече, докато ние си бяхме вкъщи, той отключил колата и я преместил на друга пресечка. Виждайки, че колата я няма, всички ние ужасно много се притеснихме, защото си помислихме, че е открадната. В нашия град точно тогава имаше няколко случая на ограбени апартаменти и това подсили страха ни. Веднага се обадихме в полицията и обявихме колата за издирване. След по-малко от половин час същият този човек позвъни на баща ми и смеейки се го попита дали се е уплашил. Оттогава баща ми не вярва много на този човек и не се доверява на думите му.

Цялата тази история ме накара да повярвам в това, че лъжата, макар и безобидна, може лесно да стане „опашата” и да повлече след себе си лоши последствия. Нещо такова се случи и в Биг Брадър, когато някои от съквартирантите излъгаха в началото за себе си – след това никой не им вярваше. Вече разбирам защо в илюстрованата детска Библия сатаната е наричан „баща на


Други реферати:
Икономически теории-лекции от 1 до 6
Лекции по икономическа мисъл
Лекции по икономически теории
Научните приноси на Карл Маркс в общотеоретичната икономическа наука според видни буржоазни икономисти
Икономически теории-тема 1


Изтегли рефератаИкономически теории-тема 1 - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия