Звук. Човешко Ухо. Ехо. Слуха при някои животни

ЗВУК

Някой самолети са свърхзвукови, те могат да се движат по-бързо от звука. Тяхната скорост се измерва с единица, наречена числото на Max. Един М е равен на скоростта на звука. Най бързият реактивен самолет в света е Локхийд SR – 71 (САЩ) и се движи с 3,5 М.Звукът е трептенето на материя, възприемано чрез слуха. Обикновено чуваме трептения, които се предават по въздуха, но звукът се предава също и през газове, течности и твърди тела. Звукът се движи през въздуха с около 340 м в секунда, по-бърз е в горещ въздух и по-бавен в студен. Преминава по лесно през плътни твърди вещества. Звука се движи четири пъти по бързо през вода от колкото през въздух и 15 пъти по-бързо по стомана.

Звукът не може да сразпространява във вакуум (например в космоса). Когато дадено тяло трепти, в заобикалящия го въздух възникват така наречените звукови вълни. Те предизвикват налягане върху тъпанчето на ухото, вследствие на което се получава възприятието на звук. С увеличаване на звуковото налягане звука се чува по-силно и обратно. Възприятието на звуковата сила не се увеличава пропорционално на звуковото налягане, а значително по-слабо — с логаритмична зависимост. Мярката за сила на звук — децибел (dB), също е логаритмична по тази причина.

Звуковете биват тонове и шумове. Тоновете се получават в резултат на равномерното периодично трептене. Трептенията със случаен характер са шум.Тоновете се различават по височина, сила, трайност и тембър (цвят на тона). Височината на тона се определя от броя на трептенията в секунда. Измерва се с мерната единица „херц“ на името на Хайнрих Херц (Heinrich Hertz). С увеличаването на честотата се увеличава и височината на тона. Интервалът на честотите, които човешкото ухо може да възприеме като тонове, е между 20 и 20 000Hz. Децата чуват по-добре високите честоти. С напредване на възрастта тази способност намалява прогресивно. Честотите, към които човешкото ухо е най-чувствително, са между 1000 и 2000 Hz.

Запис на звука е всяко запаметяване на промените на амплитудата му във времето, което е потенциално възпроизводимо и в определена степен вярно с оригинала. Високата вярност на записа означава възможност за възпроизводство на оригиналния звук с малки (и недразнещи) промени. Тази 'висока вярност' се описва от луузи-термина 'High Fidelity' или 'Hi-Fi' в съкращение. Тя обхващта Hi-Fi за пръв път се използва през 1950-те за обозначаване на висококачествените електрически грамофони.Човешкото ухо


Други реферати:
Видове селскостопански животни
Машини за мелиорации
Овощарство
Растителни технологии
Организация и управление на селскостопанското производство


Изтегли рефератаОрганизация и управление на селскостопанското производство - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия